Συμβουλές για την καθαριότητα επαγγελματικών χώρων
Tο γραφείο μας και γενικότερα ο επαγγελματικό μας χώρος είναι το μέρος που περνάμε πολύ χρόνο στην ζωή μας. Για να νιώθουμε περισσότερη ευεξία θα θέλαμε να είναι τακτοποιημένος και καθαρός. Ο χώρος που είναι καθαρός και τακτοποιημένος δίνει την αίσθηση της οργάνωσης, της προόδου προδιαθέτει θετικά του επισκέπτες μας ή τους πελάτες μας και ανεβάζει το ηθικό των υπαλλήλων μας.
Οι εργαζόμενοι που είναι χαρούμενοι στη δουλειά τους έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, καλύτερες σχέσεις με τους συναδέλφους τους και είναι πολύ πιο περήφανοι για όσα καταφέρνουν. Ο λόγος είναι απλός. Όταν είσαι χαρούμενος στη δουλειά σου αφιερώνεις περισσότερο χρόνο και περισσότερη ενέργεια σε αυτήν!
Λόγω της φύσης του επαγγελματικού χώρου ως κοινόχρηστου, τα μικρόβια είναι πιο εύκολο να εξαπλωθούν από τα αντικείμενα ή μέσω της ανθρώπινης επαφής. Αυτός είναι και ο λόγος που ένας απλός καθαρισμός που εφαρμόζεται σε οικιακούς χώρους, δεν αρκεί και χρειάζεται μια πιο επαγγελματική προσέγγιση, από συνεργείο καθαρισμού.
Ένας πλήρης και βαθύς καθαρισμός γραφείου καλό θα ήταν να ξεκινάει από τα ψηλά σημεία, δηλαδή με το ξεσκόνισμα αντικειμένων όπως ανεμιστήρες, σωληνώσεις, εξαερισμοί, πίνακες και να τελειώνει με τις επιφάνειες που βρίσκονται σε χαμηλότερα μέρη, όπως με τον καθαρισμό του πατώματος.
Στην συνέχεια πρέπει να καθαρίζονται σημεία που έρχονται οι περισσότεροι άνθρωποι σε επαφή και οριζόντιες επιφάνειες, όπως τραπέζια και γραφεία. Στα σημεία αυτά, είναι χρήσιμο να εφαρμόζονται ήπια αντισηπτικά και απολυμαντικά υγρά καθαρισμού. Οι χώροι αυτοί χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μεθοδικής προσέγγισης.
Οι τουαλέτες είναι ο επόμενος χώρος που απαιτείται βαθύς και σχολαστικός καθαρισμός. Ο κατάλληλος λοιπόν, καθαρισμός των WC είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την υγεία των εργαζομένων. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συνθήκες υγιεινής και να τις τηρούμε σε όλους τους χώρους, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους πιο πολυσύχναστους. Όσοι δουλεύουν σε χώρους με κοινόχρηστα μπάνια, μπορούν να καταλάβουν πόσο τρομακτικός μπορεί να γίνει ο καθαρισμός τους ειδικά σε περιόδους όπου οι πελάτες είναι περισσότεροι.
Πολλά γραφεία διαθέτουν κουζίνες και χώρους που οι εργαζόμενοι τρώνε ή ετοιμάζουν το φαγητό τους (π.χ. φούρνοι μικροκυμάτων, τοστιέρες, γκαζάκια καφέ κτλ.). Ο καθαρισμός της κουζίνας είναι πολύ σημαντικός καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με την υγεία. Εκεί που βασιλεύει και κυριαρχεί η καθαριότητα, εκεί υπάρχει και υγεία. Τα μικρόβια ζουν και πολλαπλασιάζονται στους χώρους που υπάρχουν ρύποι κάθε μορφής. Μέρη στα οποία απορρίπτουμε υπολείμματα φαγητού, μπορεί να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης. Όσο συχνά κι αν κάνουμε απολύμανση στο σπίτι μας, ή στον χώρο που εργαζόμαστε, πάντα θα υπάρχουν απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία τα οποία παραμελούμε με αποτέλεσμα να γίνονται εστίες μόλυνσης. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στον χώρο της κουζίνας. Γι’ αυτό το λόγο η παρουσία και η σωστή χρήση αντισηπτικού τόσο στους χώρους όσο και στα αντικείμενα, επιβάλλεται.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ένα καθαρισμός επαγγελματικού χώρου;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν μπορεί να είναι απλή καθώς εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως:
- Κίνηση: Πόσοι εργάζονται στο χώρο; Πόσοι τον επισκέπτονται καθημερινά; Όσο περισσότεροι, τόσο πιο αναγκαίος ένας βαθύς καθαρισμός.
- Είδος επιχείρησης: Ένας βαθύς καθαρισμός κρίνεται πιο αναγκαίος σε μια μεγάλη τράπεζα ή ένα ιατρείο όπου περνούν καθημερινά επισκέπτες, απ’ ότι σε ένα μικρό γραφείο.
- Εποχή: Ο χειμώνας είναι η εποχή των ιώσεων άρα τότε χρειαζόμαστε ένα βαθύ καθαρισμό. Επίσης, εποχές όπου ο καιρός είναι βροχερός με συνέπεια να έχουμε λάσπη στο χώρο είναι καλές για έναν έξτρα καθαρισμό.
Ο χώρος εργασίας, είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό χώρο στον οποίο πρέπει να βρισκόμαστε για την εργασία μας. Είναι ο χώρος, στον οποίο συνυπάρχουμε με συναδέλφους, συνεργάτες και πελάτες. Είναι ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Η καθαριότητά του συμφέρει την καθημερινότητα και τη ζωή μας.
Το άρθρο μας αποτελεί αναδημοσίευση άρθρου από τον ιστότοπο: uchs.gr.
Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Μοιραστείτε το άρθρο μας!